PLUS AUDIT

Wat is een PLUS audit precies?

plus audit voor fysiotherapeuten Een plus audit, of zoals sommigen het nog altijd noemen een hca audit, is meer dan alleen een mooi dossier maken. Het is een werkwijze in die doordringt in de praktijkorganisatie als geheel. Daarbij staat de plan-do-act-check cyclus centraal in alle processen. Dit betekent dat je voortdurend bezig bent jezelf en de organisatie te verbeteren, uiteindelijk ten gunste van de patiënt / cliënt / klant.

De voordelen van PLUS

Er zijn inderdaad voordelen, maar die komen het best tot uiting als de mindset binnen de gehele organisatie dezelfde is. Als de praktijk of bedrijf innovatie, kwaliteit en enthousiasme ademt, is de basis wel gelegd voor een succesvolle PLUS praktijk. De nauwere samenwerking met zorgverzekeraars kan dan een aantal voordelen hebben.plus audit voordelen voor fysiotherapie

Exclusieve toegang en deelname nieuwe producten

Zorgverzekeraars ontwikkelen aanvullende verzekeringen, waarbij de consument alleen toegang heeft tot plus-praktijken. Daarnaast kunnen ze fysiotherapeutische producten aanbieden, die alleen mogen worden aangeboden door plus-praktijken.

Sturing vanuit zorgverzekeraars naar PLUS-prakijken

Indien mensen bellen naar hun zorgverzekeraars om te vragen naar welke fysio ze kunnen gaan, worden een plus-praktijk niet zelden als eerste optie genoemd. Ook op hun website staan de plussers boven aan het lijstje bij de zoekresultaten.

Hoger tarief voor een behandeling

Vergeleken met het reguliere tarief, ligt het plus-tarief enkele euros hoger per behandeling. Dit verschilt licht per zorgverzekeraar. Op de lange termijn kan dit aantrekkelijke financiële voordelen opleveren.

Geen Beheersmodel Audit

Plus-praktijken komen niet in aanmerking voor een beheersaudit. Het is wel een lekker gevoel om daar geen zorgen over te hebben.

Wat zijn de nadelen?

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn rond deze audit. Hieronder worden een aantal voorkomende nadelen benoemd.fysiotherapie plus audit nadelen

Investering in tijd, moeite en geld

Het is een misvatting dat een plus status direct geld oplevert. De ervaring leert dat het behalen van zo’n audit veel voorbereidingstijd, stress en geld kost. Deze investering wordt door het hogere tarief niet terugverdient binnen een of twee jaar, omdat het ook tijd en geld kost om het systeem te onderhouden. Dus fysiotherapie praktijken die op zoek zijn naar snelle cash, komen vaak van een koude kermis thuis. Plus is dus financieel gezien een keuze voor minimaal de middellange termijn.

De uitgebreide dossiervorming

Een ander nadeel is inderdaad de dossiervorming. Dit kost nu eenmaal meer tijd en de motivatie hiervoor is vaak ver te zoeken. Nu is het zo dat software programma’s voor verslaglegging veel efficiënter zijn dan een aantal jaren geleden. Ze worden tegenwoordig een belangrijk hulpmiddel bij het fysiotherapeutische dossier in plaats van een obstakel. Wel is het belangrijk om kennis te hebben het software programma, zodat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de regelmatige updates. Ook is het een fijn vooruitzicht dat bij een EffectiviteitsTraject de verslaglegging minder wordt.keuze voor plus-audit is moeilijk

Hoeveel administratietijd is er beschikbaar?

De administratietijd is een aspect dat een belangrijke plek heeft binnen de implementatie van bedrijfsprocessen. Een hoeveelheid factoren zijn hierbij van invloed, zoals bijvoorbeeld de contractvorm van medewerkers en aangeboden mogelijkheden vanuit werkgevers. Een kant en klare oplossing is dus niet te geven, maar linksom of rechtsom moet er ergens tijd worden vrijgemaakt voor het invullen van de intake.

Motivatie van fysiotherapeuten

Tijdens de voorbereiding naar een audit toe, is iedereen volop gemotiveerd om de dossiers netjes bij te houden. Bijna elke praktijk krijgt echter te maken met de ‘after audit dip’. Dit betekent dat de verslaglegging een tijdje wordt verwaarloosd na het behalen van een audit. Hoewel dit een begrijpelijk proces is, betekent dit ook dat er blijkbaar in de structuur van de organisatie het een en ander te verbeteren valt.

Dit klinkt niet al te positief, toch?

bureau voor audit begeleidingHet is waar dat het zijn van een PLUS-Praktijk niet altijd makkelijk is. Voor ondernemende en enthousiaste fysiotherapeuten is het echter absoluut een meerwaarde. De juiste keuze maakt iedere praktijk voor zichzelf, afhankelijk van hun eigen situatie.
De juiste training en begeleiding draagt onder andere bij om een dossier beknopt, to the point en conform de criteria in te vullen. Misschien is het wel zo, wanneer de administratietijd vermindert, de motivatie toeneemt en er dus meer fysiotherapeuten weer vol enthousiasme patiënten kunnen behandelen! Bij Beheers Je Audit zijn we hier dagelijks mee bezig, dus profiteer van onze kennis en ervaring.

MEER INFO?

Vraag naar een gratis consult

MEER INFO?

Vraag naar een gratis consult